Kaj moramo vedeti ob nakupu nove armature

Pipe so ena tistih stvari, ki jih imamo v naših domovih za samoumevne. Šele, ko pride do časa za prenovo kuhinjskih in kopalniških prostorov ugotovimo, da je potrebno pridobiti vsaj nekaj informacij o njih, da si prihranimo morebitne preglavice in izberemo ustrezno armaturo za naš dom.

Pri izbiri armature je potrebno upoštevati predvsem funkcionalnost, torej uporabnost ki bo zadovoljila naša pričakovanja. Sama oblika pipe naj nas pritegne, da nas bo razveseljevala kot uporabnike, prav tako pa bodimo pozorni, da ustreza stilu opreme v prostorih, kjer bo pipa zmontirana.

Je element v bivalnem prostoru, ki je daljše obdobje v uporabi, zato je smiselno pri nakupu odšteti nekaj več denarja za kvalitetno armaturo, ki bo funkcionalna in nam, všečna.

Pipe za umivalnik

Klasične pipe za umivalnik so nižje, s krajšim in fiksnim izlivom. Vedno bolj pa so uporabnikom ljubše nekoliko višje izvedbe, v obliki loka ali podobno in so lahko celo gibljive. Tako je dosežena maksimalna udobnost pri uporabi, hkrati pa daje prostoru pridih nadstandardnega videza.

Pri izbiri primerne armature imejmo v mislih še obliko in velikost umivalnika, tako da upoštevamo kam se bo pipa zmontirala. Umivalniki so lahko namreč standardni z že prirejeno odprtino za pipo, lahko so brez odprtine, primerni za montažo samostoječe pipe na pultu ali pa za montažo podometne stenske pipe za umivalnik,….

Pipe za pomivalno korito

Navadno jim rečemo kar kuhinjske pipe in imajo gibljiv ter daljši izliv. Zadnji trend so pipe za pomivalno korito, ki imajo sam lok izliva v celoti gibljiv. Po navadi so višje, da lahko z njimi brez problemov umivamo tudi večje lonce. Glede na instalacijo priklopa vode so kuhinjske pipe lahko montirane na pomivalno korito ali pa na steno. Pri vgradnji nove armature ni problemov, paziti pa je potrebno pri menjavi dotrajane stoječe pipe, saj je premer telesa različnih proizvajalcev pip različen. Zato moramo izbrati ustrezen premer, da po montaži v celoti zakrije obstoječo odprtino za stoječo pipo.

Pipe za tuš in kopalno kad

Razlika med pipo za tuš in pipo za kopalno kad je le ta, da ima pipa za tuš samo priklop za tuš ročko. Tista za kopalno kad pa ima še dodatni izliv za polnjenje bane. V tuših in kopalnih kadeh se je standardno montiralo največ stenskih enoročnih pip. Danes, predvsem pri novih kopalnicah najpogosteje montiramo podometno pipo za tuš ali za kopalno kad. To so podometni seti pri katerih je pipa sestavljena iz podometnega vložka in nadometnega pokrova. Pomeni, da  je vsa napeljava za prho in tuš ročko skrita pod ometom, vidna je le ročka za odpiranje vode, tuš cev , ter izliv za vodo pri pipi za kopalno kad. Takšne pipe dajejo kopalnici moderen in preprosti videz.

Pipe za bide

Pipe za bide so podobne pipam za umivalnik, le da so nekoliko manjše in nižje, na izlivu pa imajo vgrajeni nastavek za usmerjanje curka vode, pri umivanju.

Enoročne ali dvoročne pipe?

Glede na način upravljanja so pipe lahko enoročne ali dvoročne. Danes se dvoročne pipe vedno manj uporabljajo. Kot že ime pove, jih upravljamo z dvema rokama, tako da hkrati reguliramo pretok tople in hladne vode, ker imajo vgrajeni dve ročki. Eno za toplo vodo in eno za mrzlo. Te armature ločimo še glede na tesnjenje, ene imajo klasično(več obratov za izpust vode), druge pa keramično tesnjenje(polkrožni obrat). Še vedno so v prodaji, vendar se stranke po večini odločajo za enoročne izvedbe.

Enoročne armature, ki so v vseh mogočih klasičnih, modernih, ekstravagantnih ter barvnih izvedbah, so danes najbolj prodajane. Pri teh izvedbah reguliramo pretok in temperaturo vode, le z eno ročko. So bolj ekološke in za uporabnika bolj prijazne, saj z njimi  hitreje dosežemo želeno količino in toploto vode.

Vgradne ali podometne pipe

Novi trend na področju armatur v kopalnicah so podometne, rečemo jih tudi   vgradne pipe. Takšne pipe odlikuje njihov estetski videz, podajo pa se predvsem v kopalnice, ki jih navdihujejo sodobni trendi.

V prodaji so v različnih izvedbah za umivalnike, tuše in kopalne kadi.

Termostatske pipe

Termostatske pipe so krasna rešitev za uporabnike, ki želijo preprečiti morebitno prevročo kopel ali tuširanje. Predvsem pri napeljavah, kjer je v sistem spuščena zelo vroča voda, je to idealna rešitev, da preprečimo morebitne opekline, ko odpremo ročko na pipi v tušu ali kopalni kadi. To je primerno predvsem pri družinah z majhnimi otroci, starostniki, morebitnimi bolniki, da preprečimo neljube nezgode. Termostatska pipa skrbi, da je temperatura vode vedno takšna  kot jo na termostatu nastavimo, četudi je voda v sistemu dosti višje temperature.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja