Obtočne, pretočne, potopne črpalke in hidropaki

Pri vodovodnih in ogrevalnih sistemih so pretočne in obtočne črpalke nepogrešljiv člen.

Osnovna razlika med pretočnimi in obtočnimi črpalkami je v načinu delovanja. Pretočne črpalke ustvarjajo pritisk, ter tako prečrpavajo vodo iz ene točke do druge. Obtočne črpalke pa se uporabljajo predvsem v zaprtih sistemih in delujejo tako, da mešajo vodo in zagotavljajo enako temperaturo vode po celotnem sistemu.

Obtočne črpalke se uporabljajo v zaprtih vodnih sistemih, njihov namen  je mešanje vode v teh sistemih. V osnovi ločimo obtočne črpalke za sanitarno vodo in obtočne črpalke namenjene ogrevalnemu sistemu.

Obtočne črpalke za sanitarno vodo cirkulirajo toplo vod v vodovodnem sistemu in omogočajo, da je v sistemu vedno topla voda. Če v sistemu za sanitarno vodo nimamo obtočne črpalke, moramo čakati, ko odpremo pipo, da odteče hladna voda iz cevi in šele nato priteče topla voda.

V starejših objektih so navadno  vgrajene še zastarele obtočne črpalke, ki imajo samo dve ali tri fiksne hitrosti vrtenja, brez možnosti dodatnega reguliranja. Te so energetsko zelo potratne, saj vseskozi delujejo po vnaprej nastavljeni moči in trošijo energijo tudi, ko to ni potrebno. Zato je smiselno in finančno priporočljivo, takšne črpalke čimprej zamenjati.  Veliko bolj varčne in realni potrošnji prilagodljive so novejše obtočne črpalke, ki delujejo po željeni krivulji. Te obtočne črpalke obratujejo po vnaprej nastavljeni moči, ki je prilagojena potrebam v sistemu. Delovanje in trenutna poraba takšne obtočne črpalke se ves čas beleži  na vidnem zaslonu. Zato so te obtočne črpalke veliko bolj obvladljive in energetsko tudi do osemkrat bolj učinkovite.

Podobno nalogo, kot pretočne, imajo tudi potopne črpalke, torej prečrpavanje vode. Uporabljajo se predvsem za zalivanje pridelovalnih površin, črpanje vode iz studenca, vodnega bazena itd.. Razlikujejo se glede na pozicijo iz katere delujejo. Pretočne črpalke so nameščene nad vodno površino, medtem ko so potopne črpalke potopljene v vodi. Potopne črpalke imajo pogosto nameščeno še plovno stikalo, ki črpalko izključi, ko nivo vode pade pod stikalo ter tako prepreči morebitne poškodbe naprave oziroma suhi tek.

Hidropak je sestav pretočne črpalke v kombinaciji z raztezno posodo. Uporablja se za povečanje tlaka v vodovodnih sistemih. To je rešitev za hiše, ki imajo prenizek pritisk v dovodni cevi v hišo in posledično voda iz pip teče z zelo slabim curkom. Hidropak deluje tako, da pretočna črpalka načrpa vodo v raztezno posodo, v kateri je zrak, ki se stisne in tako ohranja načrpani tlak dokler ne odpremo pipe in tlak zopet pade. Takrat tlačno stikalo v hidropaku zazna padec tlaka in ponovno zažene črpalko, ki ponovno načrpa vodo na nastavljen tlak.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja